Полезная информация про визы и новости

Що таке легалізація документів?

Що таке легалізація документів? | Хелпвиза

Легалізація документів – це низка формальних процедур для підтвердження достовірності оригіналів та копій документів, штампів, печаток, підписів посадових осіб. Завдяки цій процедурі свідоцтва і довідки, видані в одній країні, мають юридичну силу в іншій.

З деякими державами Україна має двосторонні домовленості, відповідно до яких не потрібно проходити легалізацію. Серед них усі країни пострадянського простору, а також Угорщина, Чехія, Польща, КНР, В’єтнам, Монголія.

Якщо планується возз’єднання сімї чи укладення шлюбу з громадянами країн, які не входять до наведеного вище переліку, документи про цивільний стан підлягає узаконенню. Існує два основні методи: апостилювання і консульська легалізація. Розглянемо детальніше їх особливості.

легалізація документів

Основні відмінності легалізації документів та апостилювання

Апостилювання – спрощена процедура підтвердження законності документів за допомогою спеціального штампу, який не вимагає подальшого засвідчення. Цей вид легалізації визнаний всіма країнами Гаазького договору 1961 року.

Штамп «Апостиль» має силу майже для всіх держав Європи, а також для США, Мексики, Аргентини, Австралії, Індії та інших країн. Варто зазначити, що в деяких державах вимагається апостилю вати не тільки оригінал документа, але і його переклад. В Україні всі документи про цивільний стан підтверджуються у Державній реєстраційній службі.

Для таких країн, як Канада, ОАЕ, Лівія, Данія, Бразилія та в деяких інших, які не підписали Гаазьку конвенцію, дійсною є процедура консульської легалізації. Існує три основні способи:

  1. На території країни, яка видала документ;

  2. У державі, в якій його необхідно використовувати;

  3. На території третіх держав.

Документ, який пройшов процедуру узаконення, має силу тільки в тій державі, в посольстві якої був засвідчений. Сама процедура є багатоетапною, дорого вартісною і більш тривалою, ніж апостилювання.

Процедура легалізації документів

Проведення консульської легалізації на території України для більшості країн здійснюється у такій послідовності:

  • Нотаріальне засвідчення ксерокопії оригіналу – необхідне тільки для деяких документів.

  • Здійснення перекладів і їх нотаріальне засвідчення.

  • Подання документів і їхніх перекладів у Мін’юст і МЗС України.

  • Надання офіційного штампу легалізації.

  • Передання паперів у консульство країни, у якій планується їх використовувати.

Подвійна легалізація необхідна для консульств Об’єднаних Арабських Еміратів і Китаю. Процедура дещо відрізняється від описаної вище і передбачає такі кроки:

  • До міністерства подається оригінал, і на ньому ставиться офіційний штамп легалізації. Потім документ повертається власникові.

  • Здійснюється переклад легалізованої довідки чи свідоцтва і його засвідчення у нотаріуса.

  • Оригінал разом із перекладом повторно подається у міністерство для проставлення відповідної позначки.

  • Узаконені документи надсилають у посольство.

Під час подання паперів на легалізацію треба надати паспорт і заповнити заяву для здійснення цієї процедури. Крім цього, заявник може делегувати свої права іншій особі, але при цьому зобов’язаний виписати та засвідчити у нотаріуса довіреність на особисті документи.

Основні відмінності легалізації документів та апостилювання

Деякі нюанси

По-перше, узаконювання документів про цивільний стан здійснюється у місцевих органах Міністерства юстиції. Йдеться про свідоцтво про шлюб, народження, розлучення, смерть, зміну імені і т.д.

По-друге, документи радянського взірця, видані в Україні після 1991 року, необхідно обміняти на нові. Якщо ж папери були видані до розпаду СРСР, достатньо надати їх нотаріально засвідчену ксерокопію.

По-третє, документи нового взірця повинні мати печатку обласного управління Міністерства юстиції, інакше їх не приймуть до процедури узаконення.

Варто зауважити, що документи, видані іншими державами для використання в Україні, необхідно легалізувати в українському консульстві. Але перш ніж звернутися туди, варто завірити їх у Міністерстві закордонних справ тієї країни, де вони видані.

Терміни і вартість легалізації

Для багатьох узаконювання документів може видатися складною і заплутаною процедурою, на яку можна змарнувати багато часу. Так, у цій справі потрібно врахувати безліч нюансів! Щоб оформлення документів відбулося швидко і без проблем, краще звернутися до досвідченого спеціаліста.

В агентстві Helpvisa працюють кваліфіковані співробітники, які з радістю допоможуть подолати всі бюрократичні труднощі. Наші ціни доступні для всіх!

Назва установи

Термін

Ціна, грн

Міністерство юстиції України

4–5 днів

1–3 дні

Міністерство закордонних справ України

4–5 днів

1–3 дні

Підтвердження печаткою консульства

2–10 днів

Звертайтеся до наших спеціалістів вже зараз, і не хвилюйтеся про документи!

автор Helpvisa

0/5 (0 Reviews)

Безкоштовно проконсультуємо з усіх візових питань!


Відправивши заявку Ви отримуєте безкоштовну консультацію з питань:

  • Повний перелік необхідних документів;
  • Нюанси з оформлення візи;
  • Наші вигідні пропозиції для Вас

Яндекс.Метрика